Student bedenkt water ‘snoepjes’ zodat oma met dementie niet uitdroogt

Tessa Ham 24 aug 2018 Nieuws

De 24-jarige Lewis Hornby heeft een uitvinding bedacht die waarschijnlijk heel veel mensen met dementie, zoals de ziekte van Alzheimer, gaat helpen. De student uit Londen bedacht eetbaar water, kleurrijke bolletjes die op snoepjes lijken.

Hij kwam op het idee toen zijn oma onverwacht snel naar het ziekenhuis moest worden gebracht, omdat ze uitgedroogd was. Zijn oma heeft dementie, een ziekte waardoor de hersenen achteruit gaan. Na 24 uur aan een infuus te hebben gelegen, was oma Pat weer de oude. Maar het beeld van zijn oma in het ziekenhuisbed vergat Lewis niet snel.

Probleem bij mensen met dementie

“Het is heel makkelijk voor mensen met dementie om uitgedroogd te raken”, legt hij uit. “Veel mensen met dementie hebben geen dorst, weten niet hoe ze die dorst moeten stillen of zijn niet behendig genoeg om te drinken.” Om te zorgen dat zijn oma nooit meer om deze reden naar het ziekenhuis moet, besloot hij met een oplossing te komen.

Week wonen in verzorgingshuis

Lewis vroeg advies aan psychologen en artsen en ‘ervaarde’ dankzij virtual reality hoe het is om te leven met dementie. Ook woonde hij een week in een verzorgingshuis om de bewoners daar te observeren.

Snoepjes van water

Hij kwam erachter dat mensen met dementie het veel makkelijker vinden om te eten dan te drinken. Ook bedacht hij “Dat is iets wat ze herkennen, waar ze blij van worden en waarvan ze meteen weten wat ze ermee moeten doen.”

De ‘snoepjes’ bestaan bijna helemaal uit water. De overige tien procent zijn elektrolyten en verstevigingsmiddelen. Ze hebben felle kleurtjes en zijn verpakt in een doos die het meest doet denken aan een doos met chocolaatjes.

De 24-jarige Lewis bedacht Jelly Drops: bolletjes die op snoepjes lijken, maar eigenlijk 'eetbaar water' zijn. Hij kwam op het idee toen zijn oma met dementie in het ziekenhuis moest worden opgenomen, omdat ze uitgedroogd was. Mensen met dementie hebben vaak geen dorst of weten niet hoe ze moeten drinken. Na met artsen te hebben gepraat én een week in een verzorgingshuis te hebben gewoond, bedacht hij de Jelly Drops. "Snoepjes herkennen ze namelijk wel en ze weten gelijk wat ze ermee moeten doen", vertelt Lewis. 👏

Een bericht gedeeld door The Issue (@theissuebytribe) op

Werken de Jelly Drops ook echt?

Toen de oma van Lewis de Jelly Drops aangeboden kreeg, at ze er zeven in tien minuten. “Dat is gelijk aan een heel glas water. Iets waar ze normaal uren over zou doen en bovendien hulp bij nodig heeft”, vertelt Lewis.

Jelly Drops from Lewis Hornby on Vimeo.

De Jelly Drops worden nu getest in verzorgingshuizen in het Verenigd Koninkrijk. Zijn uitvinding heeft Lewis al twee prijzen opgeleverd: de Helen Hamlyn Centre Design Award – Snowdon Award for Disability en de Dyson School of Design Engineering DESIRE Award for Social Impact.

Reageer op artikel:
Student bedenkt water ‘snoepjes’ zodat oma met dementie niet uitdroogt
Sluiten