27 grote steden hebben CO2-uitstoot drastisch verminderd

Tessa Ham 18 sep 2018 Nieuws

Steden veroorzaken zeventig procent van onze wereldwijde CO2-uitstoot. Om de klimaatverandering aan te pakken, moet daar dus zeker iets gebeuren. Gelukkig is er goed nieuws: 27 van de grootste steden ter wereld, waaronder Berlijn, Barcelona, Londen, Los Angeles, New York, Parijs, Rome en San Francisco, hebben allemaal hun CO2-uitstoot in de afgelopen vijf jaar zien afnemen.

In deze steden samen wonen meer dan 54 miljoen mensen. Natuurlijk hebben we nog een lange weg af te leggen, maar we boeken vooruitgang. En dat zelfs zonder in te leveren op de economie. De 27 steden zien hun uitstoot gemiddeld met twee procent per jaar dalen, terwijl hun economie wel met drie procent is gegroeid. Dat bewijst dat de uitstoot kan worden verminderd zonder economische winst op te offeren.

Veel minder CO2-uitstoot in San Francisco

Neem bijvoorbeeld San Francisco. De Amerikaanse stad had de piekuitstoot van broeikasgassen in 2000. Sinds 1990 heeft de stad de uitstoot met meer dan 30 procent verminderd. Tegelijkertijd is de economie wel met 111 procent gegroeid. Ook Kopenhagen doet het goed: de stad heeft de uitstoot met 42 procent verminderd sinds 2005. Dat komt onder andere omdat 62 procent van de inwoners tegenwoordig op de fiets stapt. De burgemeester wil dat Kopenhagen de eerste Deense stad wordt die CO2-neutraal wordt.

Volgens wetenschappers moet ons wereldwijde piekpunt van CO2-uitstoot in 2020 of eerder zijn om een catastrofe in het milieu te voorkomen.

Is de waterstofauto dan toch de toekomst? De eerste tankstations zijn er

Reageer op artikel:
27 grote steden hebben CO2-uitstoot drastisch verminderd
Sluiten