Eindelijk: eerlijke en duurzame schoenen die er ook goed uitzien

Tessa Ham 19 sep 2018 Nieuws

In de schoenenindustrie kan nog heel veel verbeterd worden. De schoenen die we momenteel dragen zijn schadelijk voor het milieu en worden met slechte arbeidsomstandigheden gemaakt. Noorse ontwerpers besloten het helemaal anders aan te pakken en ontwierpen de New Movements schoen. Om hun ontwerp ook daadwerkelijk te produceren, hebben ze een Kickstarter opgezet.

De unisex schoenen komen in zeven kleuren en zijn niet alleen duurzaam, maar ook gewoon heel stylish. En er zijn nog meer bonuspunten: voor elk paar dat wordt gemaakt, vist New Movements vijfhonderd gram plastic uit de oceanen.

Schoenen van natuurlijke en gerecyclede materialen

De schoenen die jij op dit moment aanhebt, zijn gemaakt van goedkopere synthetische materialen, zoals plastic. Dat is natuurlijk helemaal niet duurzaam. Je loopt die schoenen eerder kapot, ze zullen eerder op de vuilnisbelt terecht komen en je ooit geliefde gympies blijven daar voor honderden jaren liggen. Daarom worden de schoenen van New Movements gemaakt van natuurlijke en gerecyclede materialen.

Alhoewel de schoenen een stuk duurzamer zijn, zijn ze niet vegan. Ze zijn gemaakt van Italiaans leer zonder giftige chemicaliën. Honderd procent van het leer is het bijproduct van de vleesindustrie. De ontwerpers vinden dit ethischer dan een vegan plastic optie, dat vaak gemaakt wordt in uitbuitende fabrieken die geen enkele rekening houden met het milieu. De ontwerpers kiezen voor kwaliteit, zodat je niet binnen twee jaar weer een nieuw paar moet kopen.

De zolen van de schoenen zijn gemaakt van gerecycled rubber en de veters zijn gemaakt van gerecycled plastic. Overal is aan gedacht en ook aan de verpakking komt geen plastic te pas. Kopers ontvangen hun schoenen in een gerecyclede kartonnen doos en een biologisch katoenen tas, waar je voortaan ook nog eens je boodschappen mee kunt doen.

Betere arbeidsomstandigheden

De schoenen zijn gemaakt door ambachtslieden in Portugal, volgens de Europese arbeidsnormen. “We hebben besloten om met leveranciers en schoenmakers in Europa te werken om goede werkmethoden en eerlijke lonen te garanderen”, vertelt New Movements.

Dat er behoefte is aan een eerlijke en duurzame schoen, blijkt wel uit het succes van de Kickstarter. Binnen zes dagen had New Movements al hun doel bereikt en konden ze de schoenen daadwerkelijk gaan maken. Je kunt een van de laatste paren bemachtigen via hun Kickstarter.

Meer op zoek naar een duurzame sneaker? Dan zijn deze schoenen van Adidas waarschijnlijk iets voor jou.

Reageer op artikel:
Eindelijk: eerlijke en duurzame schoenen die er ook goed uitzien
Sluiten