Themapark Puy du Fou laat kraaien afval opruimen als les voor bezoekers

Tessa Ham 14 aug 2018 Nieuws

Vanaf deze week heeft het themapark Puy du Fou zes nieuwe medewerkers in dienst. Maandag zijn er zes roeken (familie van de kraai) begonnen met het oprapen van papiertjes en peuken in het Franse park. Niet alleen om het park schoon te houden, maar vooral als les voor de bezoekers. Want waarom zou je je afval niet oprapen? Zelfs een vogel kan het.

Leerzaam voor de bezoekers

“Het doel van de vogels is om mensen iets te leren”, vertelt Nicolas de Villiers, de directeur van het park. “Om ze anders over afval na te laten denken. We hopen dat ze zich realiseren dat de vogels iets aan het doen zijn, dat wij mensen veel makkelijker zelf kunnen doen.”

Het Franse themapark Puy du Fou heeft roeken (familie van de kraai) getraind om afval te kunnen rapen. Daarmee wil Puy du Fou het park schoonhouden, maar vooral een boodschap aan de bezoekers geven: “Als onze vogels afval kunnen oprapen, waarom jij niet?” Het is volgens de directeur een grappige manier om mensen te laten zien dat ze niet zomaar afval op de grond kunnen gooien.

1 Likes, 2 Comments – The Issue (@theissuebytribe) on Instagram: “Het Franse themapark Puy du Fou heeft roeken (familie van de kraai) getraind om afval te kunnen…”

Themapark Puy du Fou

Het park Puy du Fou staat in Frankrijk bekend om de historische shows, zoals een Viking aanval, het Romeinse wagenrennen en een valkenshow. Het was één van de valkeniers die met het idee voor het afval rapen kwam. Christophe Gaborit had de vogels voor de show al geleerd een roos op te rapen en die naar een ‘prinses in een kasteel’ te brengen.

Intelligente dieren

Christophe trainde de roeken om een zelfde soort taak uit te voeren. Dit keer met stukjes papier en peuken in plaats van een roos. Hij leerde ze het afval te brengen naar een box, waar ze eten kregen als beloning. Vogels in de kraaienfamilie zijn intelligent. Zo verbaasden raven onderzoekers toen bleek dat ze kunnen plannen en kraaien herinneren gezichten.

Zes maanden training

Na zes maanden te hebben getraind, zijn de roeken maandag begonnen met hun nieuwe baan. Vier dagen per week gaan ze aan de slag, onder supervisie van een valkenier. Die controleert ook of mensen niet expres afval op de grond gaan gooien om de vogels aan het werk te zien.

“Het is een educatief programma”, zegt de directeur. “Niet voor de vogels, maar voor mensen. Het is een grappige manier om mensen te laten zien dat je niet zomaar afval op de grond kan gooien.” Want hoeveel moeite is het nou om even naar een prullenbak te lopen?

Reageer op artikel:
Themapark Puy du Fou laat kraaien afval opruimen als les voor bezoekers
Sluiten