IKEA helpt jou water besparen met ingenieus opzetstukje

Tessa Ham 5 sep 2018 Nieuws

IKEA en de Zweedse start-up Altered bundelen hun krachten en brengen een opzetstukje voor de kraan op de markt, waarmee je liters minder water verbruikt. In de loop van volgend jaar ligt de Misteln in de schappen van de IKEA. De prijs is misschien lager dan je verwacht: voor maar vijf euro is het opzetstuk van jou.

90 procent water besparen dankzij IKEA

Als de Misteln eenmaal op je kraan zit, kun je twee standen gebruiken. Bij de ene stand verstuift het water en bespaar je maar liefst 98 procent water in vergelijking met gewone kranen. Bij de andere stand wordt het water gesproeid en bespaart je dat 85 procent. Goed voor het milieu én voor je portemonnee dus.

Altered wist twee jaar geleden door een Kickstarter-campagne genoeg geld bij elkaar te krijgen om een waterbesparende kraan op de markt te brengen. Het opzetstukje dat ze met IKEA ontwikkelden is een stuk goedkoper en daardoor laagdrempeliger om te kopen. De Misteln wordt een universeel opzetstuk, dat op elke kraan zou moeten passen.

Met dit opzetstukje voor je kraan bespaar je liters water. In de loop van volgend jaar kun je de Misteln voor vijf euro in de IKEA kopen. Een win-win: het is beter voor het milieu én je portemonnee. Je kraan is met het opzetstuk in twee standen te gebruiken: verstuiven en sproeien. Op deze manier neemt je watergebruik met meer dan 90 procent af. 💦

Een bericht gedeeld door The Issue (@theissuebytribe) op

Is het glas halfvol of halfleeg?

Het enige nadeel is dat je met de Misteln wel je geduld gaat oefenen. Met de waterbesparende kraan van Altered kost een glas inschenken zo’n drie minuten. Bij Misteln gebruikt IKEA de techniek van Altered om het betaalbare opzetstukje te ontwikkelen. Er bestaat dus een kans dat het iets sneller is.

We verbruiken per persoon ongeveer 119 liter per dag. Het verwerken en reinigen van al dat water kost energie en is daardoor belastend voor het milieu. Bij het reinigen worden bovendien chemicaliën gebruikt die ook een slechte invloed hebben op de wereld.

Reageer op artikel:
IKEA helpt jou water besparen met ingenieus opzetstukje
Sluiten