DJ Oliver Heldens gaat een maand op plastic dieet

Tessa Ham 27 aug 2018 Nieuws

Elk jaar komt er 4,7 miljoen ton plastic in de zee terecht. We hebben er inmiddels al zoveel van geproduceerd dat we de aarde zes keer met plastic tasjes zouden kunnen inwikkelen. DJ Oliver Heldens gaat daarom in september op het plastic dieet, om aandacht te vragen voor het afval dat in de oceanen drijft.

Oliver Heldens doet mee aan het plastic dieet

Oliver Heldens werkst samen met de mileuorganisatie Plastic Soup Foundation en doet in september mee aan het plastic dieet. Dat houdt in dat hij let op hoeveel hij verbruikt en dat probeert tegen te gaan. “Ik zeg bijvoorbeeld dat ik geen rietje in mijn drankje hoef als ik in de club sta.” Zo’n dieet van één iemand voelt misschien niet alsof het enorme impact heeft op het milieu. Maar als veel mensen het doen, heeft dat zeker effect.

Mensen bewust maken van het probleem

“Ik vond het een goed initiatief om aan mee te doen”, vertelt de DJ aan de Metro. “Het is een probleem waar ik zelf niet veel van af wist en veel andere mensen volgens mij ook niet. Ik wil graag helpen mensen er bewust van te maken hoe groot het probleem is. Het heeft invloed op onze toekomst, op de aarde en alle mensen en dieren.”

Plastic is overal

Het probleem is écht groter dan jij je nu misschien voorstelt. Plastic is overal. Omdat het materiaal niet afbreekbaar is, valt het alleen maar uiteen in piepkleine deeltjes. Die worden door zeedieren opgegeten en komen daardoor ook in onze voedselketen terecht. Er is plastic in het ijs bij Antarctica gevonden en meer dan negentig procent van de zeevogels heeft plastic in zijn maag.

Volgens wetenschappelijk onderzoek nemen zelfs planten nu plastic op. “We ademen het in, we drinken het, we eten het. Het zit in de grond en in de lucht; het is overal”, zegt Maria Westerbos, de oprichter van de milieuorganisatie Plastic Soup Foundation. “Niet alleen in de oceanen.”

Als ambassadeur haalde Oliver Heldens 10.000 euro op voor de Plastic Soup Foundation. Binnenkort lanceert de organisatie de My Little Plastic Footprint app, waarmee we kunnen checken hoe we minder plastic kunnen gebruiken.

DJ Oliver Heldens werkt samen met de Plastic Soup Foundation om aandacht te vragen voor het plastic dat in de oceanen drijft. Hij haalde 10.000 euro op voor de organisatie en gaat in de maand september op plastic dieet. Dat betekent dat hij een maand zonder plastic wegwerpproducten gaat leven. Jij kunt ook meedoen!

Een bericht gedeeld door The Issue (@theissuebytribe) op

De Zero Waste Challenge

Samen met ons zusje Bedrock gaan wij nog een stap verder. Van 1 tot 30 september doen we een Zero Waste Challenge. Dat betekent: zo min mogelijk afval maken. In Australië en Frankrijk zijn ze al heel goed bezig. Daar hebben ze bijvoorbeeld genoeg verpakkingsvrije winkels waar je alleen koopt hoeveel je écht nodig hebt. Wij willen kijken hoe moeilijk – of juist makkelijk – het is om in Nederland zonder afval te leven.

Benieuwd naar de challenge? Hier vind je meer informatie over de Zero Waste Challenge. Meedoen? Lees dan hier hoe je je voorbereid!

Reageer op artikel:
DJ Oliver Heldens gaat een maand op plastic dieet
Sluiten