Is de waterstofauto dan toch de toekomst? De eerste tankstations zijn er

Tessa Ham 21 aug 2018 Nieuws

De elektrische auto zie je steeds vaker op de weg. Aan het begin van het jaar reden er bijna 22.000 volledig elektrische personenauto’s rond, zestig procent meer dan een jaar eerder. Een alternatief is de waterstofauto, die ook een opmars maakt in Nederland. Zeker als daarvan het grootste nadeel wordt aangepakt: nieuwe ‘tankstations’.

Wat is een waterstofauto?

Een waterstofauto is ook een elektrische auto, maar gebruikt waterstof als energiebron, in plaats van een batterij. Als je voor het opwekken zonne-energie of windenergie gebruikt, komt daar geen CO2 bij vrij en is het daardoor de meest schone brandstof. Dat betekent: geen luchtvervuiling.

Wat zijn de voordelen?

In minder dan 5 minuten zijn de auto’s getankt en kunnen ze meer meer dan vijfhonderd kilometer rijden. In andere woorden: je bent net zo snel weer op de weg als bij een normale auto en omdat Nederland zo klein is, is die vijfhonderd kilometer zeker te doen.

Het probleem van een waterstofauto

Je zou denken dat milieubewuste mensen steeds vaker zullen kiezen voor een waterstofauto. Zeker omdat er steeds meer soorten waterstofauto’s komen en de prijzen ook steeds lager komen te liggen. Het aantal waterstofauto’s in ons land wordt ook zeker hoger. Daarom is de behoefte aan laadstations groot. In Nederland kun je namelijk maar op drie plekken waterstof tanken.

Steeds meer mensen rijden in een milieuvriendelijke elektrische auto. Er is alleen één nadeel: het tanken gaat niet zo snel als bij een auto die op benzine rijdt. Een alternatief is een auto die op waterstof rijdt in plaats van een batterij. Die kan wél tanken binnen vijf minuten. Jammer genoeg zijn er in Nederland maar drie laadstations te vinden. Shell heeft nu aangekondigd dat probleem aan te pakken: de oliereus gaat vier stations plaatsen.

0 Likes, 2 Comments – The Issue (@theissuebytribe) on Instagram: “Steeds meer mensen rijden in een milieuvriendelijke elektrische auto. Er is alleen één nadeel: het…”

Shell plaatst stations in Nederland

Oliereus Shell gaat nu vier stations in Nederland plaatsen. Twee in de omgeving van Amsterdam, één in Den Haag en één in het Drentse Pesse. Opmerkelijk nieuws, want Shell staat niet bekend als het meest milieuvriendelijke bedrijf. En dat is een understatement. De topman van Shell reageerde na het Parijs akkoord met “Ik pomp alles op wat ik kan oppompen”.

Het is daarom extra bijzonder dat een bedrijf als Shell de stap neemt om één van de grootste nadelen van de waterstofauto’s aan te pakken. Ook een Europese subsidie van twee miljoen moet zorgen voor meer stations. Naar vewachting zullen het er in 2020 zestien zijn. In Duitsland doen ze het overigens een stuk beter: het zijn er daar al 44 en in het komend jaar wordt dat aantal 100.

Andere nadelen worden ook aangepakt

De afgelopen tijd zijn er bovendien een aantal veelbelovende innovaties geweest. Het is Nederlandse onderzoekers bijvoorbeeld gelukt om waterstof om te zetten in een vloeistof, waardoor het makkelijker te vervoeren is en niet brandbaar.

Een elektrische auto is wel goedkoper op te laden dan een waterstofauto. Toch is het fijn dat mensen straks een (realistische) keuze hebben nu elektrisch rijden steeds populairder wordt. Wil je snel tanken en meer kilometers rijden, of langzaam tanken voor minder geld? Het is allebei milieuvriendelijk.

Reageer op artikel:
Is de waterstofauto dan toch de toekomst? De eerste tankstations zijn er
Sluiten