Eindelijk goed nieuws voor de prachtige maar bedreigde blauwkeelara

Tessa Ham 22 aug 2018 Nieuws

De blauwkeelara is één van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Er leven naar schatting nog maar driehonderd van dit soort papegaaien. Maar er is ook goed nieuws: dankzij bescherming voor illegale handel en het uitbreiden van hun leefgebied, gaat het een stuk beter met de dieren.

Blauwkeelara met uitsterven bedreigd

In 1992 is de blauwkeelara herontdekt in Bolivia. Daarvoor werd gedacht dat de vogel was uitgestorven door de illegale handel in de papegaaien en hun veren. Maar dat de soort is herontdekt, betekent niet dat er veel van zijn. Gelukkig zijn er organisaties die er alles aan doen om de blauwkeelara niet te laten uitsterven.

Beschermde diersoort

Een van de grootste bedreigingen voor de vogel is de stroperij. Elk jaar werden er twintig tot dertig ara’s verkocht op de zwarte markt. Dat zijn er veel als je je bedenkt dat er nog maar 300 van over zijn. Dankzij een campagne van de lokale Boliviaanse natuurorganisatie Armonía denken de inwoners van Bolivia nu dat de illegale handel van de papegaaien een schande is. In 2014 verklaarde de Boliviaanse regering bovendien dat de blauwkeelara een beschermde diersoort was geworden.

Wat een prachtige vogels hè? Helaas leven er nog maar driehonderd van dit soort papegaaien in het wild. De blauwkeelara is één van de meest zeldzame diersoorten ter wereld. Hun leefgebied wordt namelijk gekapt én er wordt illegaal gehandeld in de papegaaien en hun veren. De Boliviaanse natuurorganisatie Armonía heeft nu een natuurreservaat gecreëerd, zodat het leefgebied van de vogel wordt uitgebreid. Ook zorgden zij ervoor dat de blauwkeelara een beschermde diersoort is. Hun inzet heeft succes: het gaat weer een stukje beter met de vogel! 👏

4 Likes, 2 Comments – The Issue (@theissuebytribe) on Instagram: “Wat een prachtige vogels hè? Helaas leven er nog maar driehonderd van dit soort papegaaien in het…”

Natuurreservaat voor de papegaaien

De tweede grote bedreiging is het kappen van het leefgebied van de blauwkeelara. Armonía heeft daarom met de hulp van een aantal andere organisaties een stuk land gekocht waar de papegaaien veilig zijn. Het IUCN, National Committee of The Netherlands, is één van die organisaties. Door het beschermde natuurreservaat is het leefgebied van de vogels groter geworden en hebben ze meer kans een goede plek voor hun nest te vinden.

En dan het goede nieuws: het werk van de natuurorganisatie heeft succes. Het gaat iets beter met de bedreigde diersoort. Bij een telling werden er vorig jaar 155 papegaaien gezien. Dat is een record!

Als je naar het 8 uur journaal kijkt zou je het bijna niet geloven, maar er is ook veel goed nieuws te melden. Samen met The Issue houdt Froot je op de hoogte van alle mooie dingen die er gebeuren.

Reageer op artikel:
Eindelijk goed nieuws voor de prachtige maar bedreigde blauwkeelara
Sluiten