Albert Heijn last stilte-uurtje voor mensen met autisme in

Tessa Ham 24 sep 2018 Nieuws

Mensen die tegen je opbotsen, felle lichten, harde geluiden… Sommige mensen vinden boodschappen doen al geen pretje, maar voor mensen met autisme kan het helemaal een hel zijn. De Albert Heijn in het Brabantse Sint-Michielsgestel begint daarom dinsdagochtend met een wekelijks stilte-uurtje.

Stilte-uurtje op dinsdagochtend

Elke dinsdagochtend tussen 8:00 en 9:00 uur gaan in de supermarkt de achtergrondmuziek en kassageluiden uit. Ook worden de lichten gedimd. Er is gekozen voor de dinsdagochtend, omdat er geen bevoorrading gedaan wordt en het pad daardoor ook niet versperd. Zelfs de kassamedewerkers vragen in het uurtje niet of de klanten koopzegels willen.

De Albert Heijn neemt op deze manier zoveel mogelijk prikkels weg. Mensen met autisme en andere mensen die overgevoelig voor prikkels zijn, kunnen dan op een fijne manier boodschappen doen. Verder blijft de service hetzelfde en hoeft het personeel niet te fluisteren. De winkel blijft gewoon open voor iedereen. De NVA is blij dat de supermarkt een stilte-uurtje inlast. “Super goed”, zegt ambassadeur Jasper Wagteveld.

Eva Mennes van de Albert Heijn in Sint-Michielsgestel las in het nieuws over een ‘prikkelarm uurtje’ dat in een Britse supermarkt werd ingevoerd. Toen ze het idee voorlegde aan haar leidinggevende, stond zij er volledig achter. Ze nam contact op met de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) om erachter te komen welke geluiden in een supermarkt storend zijn. “Die lijst was behoorlijk lang”, vertelt ze. “Meer dan honderd punten, waarvan sommige elkaar wel overlappen.”

Niet alleen voor mensen met autisme

Het prikkelarme uur is niet alleen fijn voor mensen met autisme, maar ook voor klanten met angstklachten, hersenletsel of een burn-out. Bovendien zit er vlakbij de supermarkt een vestiging van Kentalis, een instelling die mensen helpt die slechthorend, doof of doofblind zijn. Ook ondersteunen ze mensen die een taalontwikkelingsstoornis hebben. Er wordt verwacht dat deze mensen ook baat hebben bij het stilte-uurtje. “Het zal heus niet in elke supermarkt nodig zijn”, zegt Mennes. “Maar waar nodig kan het in de rest van Nederland op maat worden toegepast.”

Er zijn veel verschillende soorten autisme. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat de informatieverweking in de hersenen op een andere manier werkt. Mensen met autisme maken alle prikkels die we dagelijks binnenkrijgen op een veel heftigere manier mee. Dat zijn er best veel: de prikkels die we dagelijks moeten verwerken zijn in één generatie meer dan vertienvoudigd.

De Albert Heijn in Sint-Michielsgestel begint met een wekelijks stilte-uurtje. Elke dinsdag van 8:00 tot 9:00 uur gaan de achtergrondmuziek en kassageluiden uit. Ook het licht wordt dan gedimd. De Appie in de Brabantse plaats wil op deze manier zoveel mogelijk prikkels weghalen voor mensen met autisme en andere mensen die overgevoelig zijn voor prikkels.

3 Likes, 2 Comments – The Issue (@theissuebytribe) on Instagram: “De Albert Heijn in Sint-Michielsgestel begint met een wekelijks stilte-uurtje. Elke dinsdag van…”

Reageer op artikel:
Albert Heijn last stilte-uurtje voor mensen met autisme in
Sluiten