Het Zweedse leger plaatst prachtige advertentie ter ere van de EuroPride

Tessa Ham 28 aug 2018 Nieuws

Zweden is één van de meest LGBTQ-vriendelijke landen ter wereld. Homoseksualiteit was in 1944 niet strafbaar meer en het was het zevende land waar mensen van hetzelfde geslacht mochten trouwen. De EuroPride werd dit jaar in Zweden gehouden en het Zweedse leger sprak hun steun aan de community uit met een prachtige advertentie.

De EuroPride werd dit jaar gehouden in de Zweedse steden Stockholm en Gothenburg. Het leger plaatste een advertentie in de kranten ter ere van de Pride, maar ook om te vieren dat het land dit jaar het evenement mocht hosten.

Camouflage in regenboogkleuren

De advertentie is gemaakt in samenwerking met het creatieve bureau Volt Zweden. Op de afbeeldingen zijn twee soldaten te zien, die ‘camouflage’ in regenboogkleuren op hun gezicht smeren. Op de posters staat de tekst ‘We don’t always march straight’.

Dit jaar vond de EuroPride plaats in Zweden. Ter ere van het evenement plaatste het Zweedse leger een prachtige advertentie in de kranten met de tekst ‘We don’t always march straight’. Op de foto’s smeren soldaten ‘camouflage’ in regenboogkleuren op hun gezicht. Het leger wil dat iedereen zich welkom voelt en ziet verschillen tussen soldaten juist als iets goeds. “We verdedigen Zweden, de belangen van het land, onze vrijheid en het recht om ons leven te leiden zoals we zelf willen.”

Een bericht gedeeld door The Issue (@theissuebytribe) op

LGBTQ-community en het leger

Bij het leger denk je misschien niet gelijk aan een goede band met de LGBTQ-community. Dat komt voornamelijk door de Verenigde Staten. Donald Trump heeft ervoor gezorgd dat transgenders niet meer worden toegelaten tot het leger. Tot 2011 mocht de LGBTQ-community wel bij het leger, als ze hun seksuele geaardheid maar niet aan iemand vertelden.

Zweden is een ander verhaal

Zweden daarentegen was één van de eerste landen ter wereld waar de LGBTQ-community bij het leger mocht. Homoseksuele mannen werden al toegelaten in het Zweedse leger voordat de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit van de lijst van geestesziekten schrapte (in 1979).

Het leger zegt verschillen tussen soldaten juist te zien als een sterkte. “We verdedigen Zweden. De belangen van het land, onze vrijheid en het recht om ons leven te leiden zoals we zelf willen.”

De advertentie was te zien in Zweedse kranten, op billboards bij de EuroPride en op de socialmediakanalen van het leger. De EuroPride vond plaats van 14 tot en met 19 augustus.

Reageer op artikel:
Het Zweedse leger plaatst prachtige advertentie ter ere van de EuroPride
Sluiten